Techniek

Auto-Elektriciteit

In dit specialisatiejaar kunnen leerlingen met een behoorlijke voorkennis van auto(techniek) en/of elektriciteit zich verder bekwamen door een theoretische en praktische vorming op het gebied van auto-elektriciteit en auto-elektronica. Belangrijk zijn het inzicht en het logisch denken om diagnoses te kunnen stellen, het gebruik van aangepaste moderne meetapparatuur en de manuele vaardigheden bij herstellingen. Na dit specialisatiejaar kan je o.m.

Industriële Elektriciteit

Dit zevende specialisatiejaar industriële elektriciteit is de logische voortzetting van het vijfde en zesde jaar elektrische installaties. Hier ga je de verschillende facetten van de elektrische toepassingen uitdiepen. Verder wordt via praktijkgerichte toepassingen de kennis van sturings- en automatiseringstechnieken verhoogd. Een uitgebreide stage staat eveneens op het programma. Nadien kan je tewerkgesteld worden als onderhouds- en installatietechnicus, als monteur, magazijnier of als elektricien in grote bedrijven.

Interieurinrichting

Dit zevende jaar is de logische voortzetting en de bekroning van de studierichting houtbewerking. Je leert er woon- en werkruimtes creëren en transformeren volgens de behoeften van de bewoners of de gebruikers. Je gebruikt hiervoor creatieve en professionele technieken.

Je leert als een expert bestekken opmaken.

Met de nodige ervaring kan je nadien als zelfstandige schrijnwerker starten.

Binnenschrijnwerk en interieur

Beschrijving van de studierichting

De materialen die in de houtverwerkende industrie gebruikt worden hebben geen geheimen meer voor jou. Je leert gereedschappen en houtbewerkingsmachines gebruiken, instellen, regelen en onderhouden. Je maakt eigen ontwerpen en realiseert deze.

Er gaat veel aandacht naar de traditionele vakkennis: zo staan het maken van een massief meubel, een trap, ramen en deuren zeker op het programma. Maar je wordt ook ingewijd in CNC-sturingen en leert numeriek gestuurde houtbewerkingsmachines bedienen.

Elektrische installaties

Beschrijving van de studierichting

In de derde graad Elektrische Installaties verwerf je de vakbekwaamheid om o.a. gelokaliseerde fouten met aangepaste gereedschappen vakkundig te herstellen, om schakeltechnische problemen op te lossen, om de opbouw te verzekeren van huishoudelijke en industriële elektrische installaties. Zelfstandig werken en belangstelling voor technologische vernieuwingen zijn pluspunten! In de praktijklessen leer je automatisch schakelen. Ook tijdens je stage bij een zelfstandig installateur steek je heel wat op.

Onderhoudsmechanica auto

Beschrijving van de studierichting

In de derde graad Onderhoudsmechanica auto krijg je een pak veelomvattende vakkennis mee. Zo leer je correct periodieke onderhoudsbeurten en metingen oordeelkundig uitvoeren met moderne testapparatuur; je leert hoe je de mechanische toestand van de motor moet controleren. Bovendien krijg je beroepsgerichte theoretisch-technische kennis mee : inzicht in de constructie en de werking van verbrandingsmotoren en elektromotoren. Een stageperiode in een garage vormt een interessante aanvulling op de schoolse opleiding.

Brom- en motorfietsinstallaties

Beschrijving van de studierichting

Je ontwikkelt materiaalkennis en bestudeert de technologie van brom- en motorfietsen. Je leert brom- en motorfietsen klaarmaken voor aflevering. Je identificeert oorzaken van storingen aan de motor, de transmissie en het elektrisch systeem. Je onderhoudt, herstelt en vervangt onderdelen en het elektrisch systeem.

Fietsinstallaties

Beschrijving van de studierichting

Je ontwikkelt materiaalkennis en bestudeert de technologie van gewone en elektrische fietsen. Je leert fietsen klaarmaken voor aflevering. Je identificeert mechanische, elektrische en elektronische storingen aan de fiets. Je onderhoudt, herstelt en vervangt onderdelen en het elektrisch systeem.