Binnen onze school zetten we sterk in op kwaliteitsvolle leerlingenbegeleiding, gebaseerd op de vier begeleidingsdomeinen zoals vastgelegd in het decreet leerlingenbegeleiding:
- Leren en studeren – ondersteuning bij het ontwikkelen van studievaardigheden en zelfregulerend leren.
- Onderwijsloopbaanbegeleiding – het begeleiden van leerlingen bij hun studiekeuze en toekomstperspectieven.
- Psychisch en sociaal functioneren – het bevorderen van welzijn en sociale vaardigheden.
- Preventieve gezondheidszorg – aandacht voor zowel fysieke als mentale gezondheid.
We streven naar een geïntegreerde aanpak waarin alle betrokken actoren – leerlingen, ouders, leerkrachten en externe partners – een actieve rol spelen en verantwoordelijkheid opnemen.
Autonomie, verBondenheid en Competentie als leidraad
Onze visie op leerlingenbegeleiding is geïnspireerd door het ABC-model en Vansteenkiste & Soenens (2015, 2025)[1]. We geloven dat leerlingen optimaal ontwikkelen wanneer zij zich Autonoom, verBonden en Competent voelen:
- Autonomie: We stimuleren leerlingen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces, ontwikkeling en gedrag. Dit doen we door hen te ondersteunen in het maken van keuzes en hen aan te moedigen zelfstandig beslissingen te nemen binnen een veilige en gestructureerde omgeving.
- VerBondenheid: We werken aan een warme en ondersteunende schoolcultuur waarin leerlingen zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Samenwerking tussen leerlingen, leerkrachten, ouders en externe partners speelt hierin een cruciale rol.
- Competentie: We zetten in op het versterken van vaardigheden, talenten en kritisch denken, zodat leerlingen vertrouwen krijgen in hun eigen kunnen en succesvol kunnen groeien, zowel op cognitief als sociaal-emotioneel vlak.
Sociale vaardigheden en verantwoordelijkheid
Naast de cognitieve ontwikkeling hechten we veel belang aan de sociale en emotionele groei van onze leerlingen.
In ons curriculum van de eerst graad zetten we in op lessen SEL (Sociaal-Emotioneel Leren, gebaseerd op inzichten van Kees van Overveld (2022, 2025)[2] alsook op de Polyvagaal Theorie van Porges[3]. Thema’s zoals zelfbewustzijn, zelfmanagement, besef van de ander, relatievaardigheden, keuzes maken, leren omgaan met overlevingssystemen (“Vechtmodus (Fight)”, “Vluchtmodus (Flight)”, “Bevriesmodus (Freeze)”) komen aan bod.
We trekken deze leerlijn stapsgewijs door in de andere jaren. We trainen hen in sociale vaardigheden en moedigen hen aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun keuzes en gedrag. Dit doen we door:
- Coaching en begeleiding op maat, waarbij we inzetten op zelfreflectie en een groeimindset;
- Het aanleren van communicatieve vaardigheden en het stimuleren van constructieve conflictoplossing;
- Het bieden van structuur en ondersteuning, zodat leerlingen inzicht krijgen in hun eigen leer- en ontwikkelingsproces.
Een rechtlijnig en rechtvaardig reactiebeleid
Een veilig en positief schoolklimaat vraagt om een heldere aanpak en duidelijke grenzen. Leerlingen hebben nood aan structuur en voorspelbaarheid, wat hen helpt om verantwoordelijkheid op te nemen voor hun gedrag en keuzes. Daarom hanteren we een rechtlijnig en rechtvaardig reactiebeleid, dat gekenmerkt wordt door:
- Duidelijke verwachtingen en regels die consequent worden toegepast;
- Een proactieve aanpak, waarbij we gedragsproblemen zoveel mogelijk voorkomen door preventieve begeleiding en coaching;
- Een consequente, maar mensgerichte opvolging, waarbij leerlingen worden aangesproken op hun gedrag, met oog voor hun individuele noden en groeikansen.
- Herstelgericht werken, waarbij leerlingen leren verantwoordelijkheid op te nemen en de kans krijgen om hun fouten recht te zetten.
Op die manier zorgen we voor een leeromgeving waarin respect, wederzijds begrip en groei centraal staan.
Maatwerk en onderwijsbehoeften
Iedere leerling is uniek en heeft verschillende noden en talenten. Daarom streven we ernaar om, in de mate van het mogelijke (en zolang het de draagkracht van het team niet overstijgt), maatwerk te bieden dat aansluit bij de onderwijsbehoeften van elke leerling. Dit kan zowel op vlak van leerinhouden als op sociaal-emotioneel vlak. Een nauwe samenwerking met leersteuncentrum Oost-Brabant, SLSC467, CLB en externe partners geeft de mogelijk om leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften optimaal te ondersteunen.
Samenwerking als sleutel tot succes
Een sterke leerlingenbegeleiding kan enkel gerealiseerd worden door constructieve samenwerking tussen alle betrokken partijen. We beschouwen ouders, leerlingen, leerkrachten en externe partners als waardevolle partijen in dit proces waarin het opnemen van ieders verantwoordelijkheid cruciaal is. Door open communicatie en een gezamenlijke inspanning kunnen we de best mogelijke ondersteuning bieden aan elke leerling.
Samengevat
Met onze visie op leerlingenbegeleiding willen we een stimulerende leeromgeving creëren waarin leerlingen zich ondersteund voelen om te groeien, zowel op cognitief als op sociaal-emotioneel vlak. Door in te zetten op autonomie, verbondenheid en competentie, verantwoordelijkheidszin, heldere grenzen en een rechtlijnig en rechtvaardig reactiebeleid, en nauwe samenwerking met alle betrokkenen, begeleiden we leerlingen in hun traject naar een succesvolle en evenwichtige toekomst.
Bronnen
- * Vansteenkiste, M., & Soenens, B. ( 2015). Vitamines voor groei: ontwikkeling voeden vanuit de Zelf Determinatie Therorie. Leuven: Acco Uitgeverij.
* Vansteenkiste, M., & Soenens, B. ( 2025). Het ABC van motivatie in onderwijs. Een psychologische basis voor elke leerling en leraar. Leuven: Lannoo Campus Uitgeverij. - * Van Overveld, K. (2022, 2025). Sociaal-emotioneel leren als basis. SEL. Uitgeverij Pica/Pelckmans
- * Brands-Zandvliet, W. (2011). Hersenen en emoties. Dordrecht: Praktijk Bewegenderwijs.
* Van Genderen, H., Jacobs, G., & Seebauer, L. (2012). Patronen doorbreken: Negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen. Amsterdam: Nieuwezijds B.V.