Wijnkennis

Module Algemene wijnkennis

  • Reglementering en algemene wetgeving van wijn: wijn omschrijven, reglementering en algemene wetgeving omtrent wijnproductie, het etiket en de productie.
  • Verklaren van het vinificatieproces van wijnen: kenmerken van de ondergrond en hun invloed op de wijn, snoeitechnieken en hun invloed, invloed van ligging en klimaat op de kwaliteit van de wijn, de verschillende stappen van het vinificatieproces, het vinificatieproces van verschillende wijnsoorten, natuurelementen die invloed hebben op het vinificatieproces en het eindproduct.
  • Bewaren van wijn: eigenschappen van de ideale wijnkelder, bewaarmethodes van verschillende wijntypes, correct stockeren, tijdens de bewaartijd op kwaliteit controleren, op de juiste temperatuur in de dagkelder opslaan
  • Wijn op een correcte manier degusteren: een fles openen, verschillende stappen bij de degustatie uitvoeren, de verschillende smaken die in wijn voorkomen onderscheiden, de belangrijkste smaken van een gedegusteerde wijn omschrijven, aan de hand van een horizontale degustatie het type wijn benoemen, kleuren, geuren en smaken identificeren en omschrijven, een oordeel over de wijn vormen.
  • Serveren van wijn: verschillende wijnen op de juiste temperatuur bewaren, de wijn ontkurken en decanteren.
  • Beschrijven van de verschillende flessen, de soorten kurken en de soort glazen: de herkomst van de kurk en de kwaliteit ervan bespreken, per regio verschillende soorten flessen omschrijven, welke glazen gebruiken voor een officiële degusatie.

Module Degustatie Franse wijnen

  • De verschillende wijngebieden in Frankrijk met hun regio's en eigenschappen leren kennen. De kenmerken, de druivenrassen, de reglementering van verschillende regio's, de verschillende wijnhuizen en hun voornaamste wijnen, de classificatie, etc. 
  • Beheren van een wijnvoorraad: aankopen en bewaren
  • Wijnen serveren: een fles wijn koelen en chambreren
  • Professioneel leren wijnproeven: handelingen van het wijnproeven, verschillende kleuren, geuren en smaken identificeren en omschrijven, een oordeel over de wijn vormen.

Module Degustatie wereldwijnen

  • Kenmerken van de verschillende wijnen uit de verschillende regio's buiten Frankrijk: kenmerken van verschillende wijngebieden, verschillende druivenrassen met hun toepassingen in de wijngebieden, van verschillende wijngebieden leer je de voornaamste wijnhuizen kennen met hun voornaamste wijnen
  • Beheren van een wijnvoorraad: aankopen en bewaren
  • Wijnen zerveren: koelen en chambreren
  • Professioneel leren wijnproeven: handelingen van het wijnproeven, verschillende kleuren, geuren en smaken identificeren en omschrijven, een oordeel over de wijn vormen.

Module Wijn en gastronomie

  • Samenstellen van de wijnkaart in functie van de spijskaart: de regels van de harmonie van wijn en gerechten, aan de hand van een receptuur van de smaken gerechten met een passende wijn combineren, smaken van kruiden die een grote invloed hebben op de smaak van wijn, invloed van dominerende smaken in gerechten en hun invloed op de smaak van wijn
  • Combineren van gerechten met wijnen uit de verschillende werelddelen: bij een gerecht, kaas of een dessert een wijnkeuze maken, bij een bepaald gerecht verschillende wijnen degusteren, wijnen bij het gerecht op een professionele manier beoordelen.

Aandachtspunten