Houtsculptuur (houtsnijwerk)

Module Houtsnijden basis 1 & 2

In deze modules worden eenvoudige houtsnijoefeningen aangeleerd met verschillende beitels. Ook de eigenschappen van houtsoorten komen aan bod. Veel aandacht wordt besteed aan de werkmethode vanaf het uitsmetten en het voorbereiden tot en met de juiste vorm inkappen en de fond zuiver snijden van bijvoorbeeld een gestileerd blad, een bloemornament, lijstwerk of lettersnijwerk…

Module Houtsnijden gevorderden 1 & 2 & 3

In deze modules wordt dieper ingegaan op stijlkenmerken. Ook wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van de eigen creativiteit. Voorbeelden van oefeningen zijn : schalen, paneeltjes, spiegeltjes, stoel- en meubelpoten.

Module Houtsnijden vervolmaking 1 & 2 & 3

In deze modules wordt er gewerkt naar een beeld toe (3D-uitwerking). Via studies van gelaatskenmerken, hand en voet komt men tot het snijden van een beeld. Veel aandacht wordt besteed aan het anatomisch technisch zuiver snijden van het werkstuk.

Module Stijlsnijden

Deze module is een optionele module die gevolgd kan worden na de modules “Houtsnijden gevorderden”. Hier kan de cursist zich verder bekwamen in het snijden van verschillende elementen zoals een schelp en versieringen in verschillende stijlen van panelen en consoles. Ook kan het boetseren van een attribuut of bas-reliëf aangeleerd worden.

Module Beeldsnijden

Deze module is een optionele module die gevolgd kan worden na de module “Houtsnijden vervolmaking”. In deze module kan de cursist zich verder bekwamen in het snijden van 3D-elementen. Een representatief voorbeeld is het uitwerken van een volledige studie + het uitwerken van een menselijk hoofd.