Inhoud van de modules

Onderhoud fietsen 

In deze module leer je fietsen en aanverwanten (rolstoel, gocart, aanhangwagentje,...) volgens constructeursvoorschriften volledig onderhouden. Fietsen en aanverwanten worden daarbij voorbereid, gesmeerd, gedemonteerd, gecontroleerd, afgesteld en getest.

Opbouwen en afstellen van fietsen

In deze module ligt de nadruk op fietsen en aanverwanten monteren en rijklaar maken.

Diagnose en herstelling fietsen

In deze module leer je een diagnose stellen en herstellingen uitvoeren aan fietsen en aanverwanten. Je leert beschadigde of defecte onderdelen herstellen of vervangen nadat het probleem werd onderzocht en gedetecteerd.

Geavanceerde fietstechnologie

In deze module leer je omgaan met materialen, onderdelen en systemen die complexer zijn. Voor alle fietstypes is er een continue evolutie in de systemen van aandrijving, remmen, versnellingen, verlichting en accessoires. Ook de materialen waaruit ze vervaardigd zijn veranderen. Hydraulische systemen (zadelpen, remmen, vorken,...), elektronische en volautomatische versnellingsapparaten, tubeless banden,... zijn niet meer weg te denken. Je leert bij deze complexe systemen en onderdelen storingen opsporen en oplossen, alsook onderhoud en herstellingen uitvoeren.