Bierkennis

Module Algemene bierkennis

  • Toelichten van de geschiedenis van het bier
  • Toelichten van het brouwen van het bier
  • Herkennen van biertypes
  • Basistechnieken van het degusteren en beoordelen van bier
  • Toelichten van bieretiketten

Na het succesvol afronden van deze module ben je in staat om het brouwen, de botteltechniek en het bewaren van bier toe te lichten. Je kent de geschiedenis van bier in binnen- en buitenland, je kent de factoren die de kwaliteit van het bier bepalen en je kan verschillende biertypes herkennen. Bovendien kan je bier op een correcte manier degusteren: een fles openen, de verschillende stappen bij de degustatie uitvoeren, de verschillende smaken onderscheiden, kleuren, geuren en smaken identificeren en omschrijven. Ook bieretiketten kennen na het volgen van deze module voor jou geen geheimen meer.

Module Bierdegustatie

  • Vervullen van de dienst van bier: flesjebier openen, bier tappen, bier serveren, afruimen
  • Serveren van bieren: een biertraject beschrijven, de ideale druk bepalen, koelinstallaties aanvullen
  • Onderhouden van de installaties: tap- en koelinstallaties onderhouden, etc
  • Professioneel leren bierproeven: de handelingen van het bierproeven uitvoeren, kleuren, geuren en smaken identificeren en omschrijven, een oordeel vormen
  • Bieren aanschaffen en bewaren

Module Bier en gastronomie

  • Samenstellen van een bierkaart in functie van de spijskaart: de regels van harmonie van bier en gerechten, aan de hand van een receptuur van de smaken gerechten met een passend bier combineren, smaken van kruiden toelichten die een grote invloed hebben op de smaak van het bier, invloed van dominerende gerechten en hun invloed op de smaak van het bier.
  • Combineren van gerechten met bieren: bij gerechten en kazen een bierkeuze maken. Bij een bepaald gerecht verschillende bieren degusteren, de bieren bij het gerecht op een professionele manier beoordelen.

Aandachtspunten