Project Mali Muleba - Tanzania

Op 22 april vertrokken onze leerlingen van klas 7IOT aan het naar Tanzania, waar zij in het kader van een project van Mali Muleba vzw meewerken aan de heraanleg van de elektriciteit in het fruitverwerkingsbedrijf Mali!

Foto's: https://goo.gl/photos/4831j5FhPDGFUmx86

Zondag 23-04

De reis van Entebbe (Uganda) naar Muleba (Tanzania) was zeer gezellig, althans voor de leerlingen. Zij zaten samen in het groene busje, de leerkrachten zaten samen in de zwarte jeep. De rijstijl hier is "De wet van de zwaartste, gevolgd door de sterkste". Niemand gaat opzij voor iemand die minder weegt. (auto moet uitwijken voor vrachtwagen) Naar volle lijnen wordt niet gekeken, inhalen kan en mag overal...

maandag 24-04

Na een rustig avondje met een drankje op het terras van de bar aan het hotel en een nacht van, voor de meesten toch, goede slaap, hebben ze een eerste dag gewerkt.
Het grootste fabrieksgebouw is nu volledig gestript (alle elektriciteit afgebroken). Een deel van de nieuwe lampen zijn geïnstalleerd en sommige zijn zelfs al aangesloten. Zij zijn tevreden over hun werk, zijn gaan douchen en datakaartjes gaan kopen. Daarom kunnen ze nu weer verslag uitbrengen.
Nu zitten ze weer te genieten op het terras.

Woensdag 26-04

De verlichting van de WC is aangesloten.
De grote verdeelkast aan de ingang van gebouw 1 is opgehangen en een deel van de kabels is aangesloten. Omdat we begonnen zijn met de zware industriële stopcontacten, zijn de lichten nog niet aangesloten, maar ze zijn wel klaar voor aansluiting.
Vanavond, toen de leerlingen van 7IOT al vertrokken waren, is het eerste groepje van 6 leerlingen van de plaatselijke school aangekomen. In totaal zullen onze leerlingen 3 groepjes van deze school zo veel mogelijk bijbrengen.

Donderdag 27-04

Ze zijn nu echt helemaal klaar met gebouw 1, het grootste van allemaal. Alle lampen werken, alle stopcontacten staan onder de correcte spanning.
In gebouw 2 is de volledige afbraak klaar en zijn de meeste kabels gelegd. Morgen beginnen ze hier dus​ met het plaatsen van de lichtknoppen, de contactdozen en de stopcontacten.
De leerlingen van de plaatselijke school, 4 jongens en 2 meisjes, hebben echt hun best gedaan.

Vrijdag 28-04

Met uitzondering van twee buitenlampen zijn ze ondertussen ook klaar met gebouw 2.
Voor de leerlingen van de plaatselijke school was dit de laatste dag, hopelijk hebben zij veel van onze leerlingen bijgeleerd. Morgen een nieuwe groep leerlingen.
Conclusie: ze zijn goed op schema.
Karim vangt graag diertjes zoals je op de foto kan merken.

Zaterdag 29-04

Gebouw 3, twee bureaus en de werkplaats van Mamout, zijn volledig afgewerkt: stopcontacten, verlichting en verdeelkast zijn geplaatst.
De toiletten hebben nu hun definitieve aansluiting i.p.v. de noodaansluiting die ze eerder geplaatst hebben.

Zondag 30-04

Ze zijn klaar met gebouw 4 en het gebouwtje voor de nachtwacht. Jammer genoeg konden ze nog steeds niet testen of alles werkt, de elektriciteit is namelijk weer de hele dag afwezig geweest.
De aarding is gelegd, maar moet nog afgewerkt worden.

Dinsdag 2 mei

Het einde van hun werk daar is in zicht. Morgen nog afwerken, testen en foutjes oplossen. Vervolgens de plannen waar nodig aanpassen (ter plaatse bleek dat bepaalde dingen toch anders moesten uitgevoerd worden dan vooraf gepland), dan feestje bouwen omdat het allemaal klaar is.
Nog wat minder goed nieuws: de leerlingen van deze laatste groep zijn weer duidelijk minder goed dan die van gisteren en de dag ervoor, jammer.

Woensdag 3 mei

Alle lichten, stopcontacten, machines, ... Alles is getest, alles werkt. Job well done!
Ze hebben zelfs de crusher letterlijk aan het werk gezien en een beetje vers ananassap gedronken.
Ze hebben nog genoten van een lekkere spaghetti om dan, met een hoop foto's, afscheid te nemen van de vrouwen die elke dag hun eten bereid hebben.
Na het afscheid zijn ze nog eventjes naar de transformator geweest om te zien hoe 'veilig' deze is: de afsluiting is blijkbaar verdwenen.