Quizvragen 2013

 

Quizvragen 2013

Reeks 1

1       We beginnen met muziek!

U luisterde naar een bekende hit van Sam Sparro, een hit die ook een klein rolletje speelde bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen.

Hoe luidt de titel van deze kaskraker?

HAPPINESS

 

2       Fauna en flora

In het Arboretum van Kalmthout kan u speciale wandelingen maken langs de toverhazelaars. Deze boom of struik kan 4 meter hoog worden en bloeit van januari tot maart.
Wat is een bekend synoniem voor ‘toverhazelaar’? Er is in Kalmthout zelfs een missverkiezing naar genoemd.

HAMAMELIS

De struik heeft medicinale krachten, wordt gezegd, en werkt goed o.a. tegen spataderen, aambeien en steenpuisten.

 

3       MYTHOLOGIE

U ziet een afbeelding van een Egyptische valkgod. Hij werd geboren na zelfbevruchting door zijn moeder Isis. In de onderwereld leidt hij de doden naar Osiris, de god van de onderwereld.

Wat is de naam van deze Egyptische valkgod?

HORUS

4       De man die u ziet is niet het broertje van Gert Verhulst, maar wel de kroonprins van Noorwegen.

Hoe heet hij?

HAAKON

 

5       De muur die we zoeken werd gebouwd in de 2de eeuw na Christus. De Romeinse keizer wilde zo de macht van Rome symboliseren, en het rijk beschermen tegen invallen vanuit het noorden.

Hoewel de bevolking doorheen de eeuwen deze muur gedeeltelijk gesloopt heeft , kan u nog altijd langs en over stukken van de muur lopen, van zee tot zee.

Hoe heet deze muur?

Muur van HADRIANUS

 

6       Nog tot 21 mei 2013 loopt in het In Flanders Fields Museum in Ieper een tijdelijke tentoonstelling Deze expo brengt het verhaal van een man die later Amerikaanse president zal worden. De tentoonstelling focust op zijn inspanningen om bezet België van levensmiddelen te voorzien tijdens WOI.

Hoe heette deze 31ste Amerikaanse president? Hij was president van 1929 tot 1933 en werd opgevolgd door Franklin D. Roosevelt.

Herbert HOOVER

 

7       Voor de 7de vraag gaan we naar Nieuw-Zeeland.

De naam van de dans die we zoeken, is vooral beroemd dankzij het Nieuw-Zeelandse rugbyteam, de All Blacks, die de dans als psychologische oorlogsvoering inzetten.

De Maori’s voeren sommige van deze dansen uit in oorlogstijd, maar ook bij begrafenissen en evenzeer om iemand welkom te heten.

Geef de naam van deze dans.

HAKA

 

8       Heel wat mensen lijden aan fobieën, angsten. Veel van die angsten kunnen behandeld worden door middel van gedragstherapie.

Waaraan lijden personen die last hebben van acrofobie?

HOOGTEVREES

Vandaag organiseren we de 8ste VTI-quiz. Daarom staat deze reeks, alvast van vraag 1 tot en met vraag9, in het teken van de 8ste letter van het alfabet.

9       Dit gerecht is een puree, oorspronkelijk afkomstig uit het gebied ten oosten van de Middellandse zee.

De voornaamste ingrediënten zijn kikkererwten, sesampasta, knoflook, kurkuma, zout en citroen. Meestal wordt het geheel overgoten met olijfolie.

Hoe heet deze puree?

HUMUS

10     Vraag voor de RODE DRAAD

In het verleden gebeurde het vaak dat klassieke muziek gebruikt werd bij tv-feuilletons en films.

Hoe heet de bekende ouverture van Rossini die u net hoorde? De naam verwijst naar een bekende Zwitserse vrijheidsstrijder, die aan het begin van de 14de eeuw zou geleefd hebben en vooral bekend werd door het gelijknamige toneelstuk van Friedrich Schiller en de opera van Rossini.

Willem TELL

 

Einde reeks 1

Afgeven Reeks 1  - Rode Draad nog niet afgeven: pas na reeks 2

Antwoorden reeks 1

Doorwerken aan tafelronde 1

 

Reeks 2

Vooraleer we beginnen aan de 1ste vraag van reeks 2, krijgt u de opdracht voor vraag 10 van deze 2de reeks.

Welk beroep zoeken wij? Alle 12 letters gebruiken. S. VERPERT (GEEL)

 

1       Filmmuziek

U hoorde de muziek van een film, die verscheidene sequels kende. Hans Zimmer tekende voor deze muziek. De makers van de film zouden de idee gejat hebben bij een bekende Disney-attractie. Tja, schelmen zijn er nu eenmaal overal…..

Wat is de titel van deze film? (geen ondertitel)

PIRATES OF THE CARIBBEAN

 

2       De taferelen rond Michelle Martin die na 16 jaar cel werd vrijgelaten, staan in ons geheugen gegrift. Zij verblijft nu in een klooster van de clarissen in de buurt van Namen.

Geef de naam van het dorp waar dit klooster staat.

MALONNE

 

3       Deze schoonheid kwam in 1444 aan het Franse hof en voerde het decolleté met ontblote schouders in. Daarmee was ze een echte trendsetter, want vele dames van stand volgden haar voorbeeld. Zij was de eerste openlijk erkende maîtresse van koning Karel VII. Uit hun verhouding werden 4 kinderen geboren.

Deze dame zou normaliter vergeten zijn, ware het niet dat zij haar naam gaf aan een romige kippensoep met champignons. Deze soep werd vroeger vaak op communiefeesten geserveerd, maar ook Jeroen Meus pakte er enkele maanden geleden mee uit in ‘Dagelijkse kost’.

Graag voornaam en familienaam van deze dame, en dus ook de naam van de soep.

AGNES SOREL

 

4       Zo’n vijfenvijftig jaar geleden bracht dit bedrijf een nieuw concept van meubels op de markt, namelijk meubels in bouwpakket om zelf te monteren dus.
Al snel werden deze stevige en handige meubels een groot succes. Het systeem op zich is nog steeds hetzelfde, maar de materialen zijn geëvolueerd.

Hoe heet dit Belgisch merk van zelfbouwmeubelen?

KEWLOX

 

5       Vorig jaar overleed deze bekende designer. Hij werd 85. Deze Turijnse ontwerper wasverantwoordelijk voor haast alle Ferrari-modellen uit de jaren 60 en ook de Peugeot 403 en 404 zijn van zijn hand.
Wat is de familienaam van deze aimabele en bescheiden man, die ook actief was in de Italiaanse en Europese politiek?

Sergio PININFARINA

 

6       De voorlaatste Giro-etappe in 2012 was er eentje voor de geschiedenisboeken. Thomas De Gendt reed solo op de laatste klim van deze etappe en won ook. Na een dijk van een tijdrit de dag nadien mocht De Gendt mee op het eindpodium als nummer 3 van deze Giro.

Geef de naam van de bekende en beruchte beklimming waar De Gendt als eerste bovenkwam. Als tip geven wij nog mee dat het niet de beklimming van de Mortirolo was.

De STELVIO

 

7       Pinot noir, chardonnay, riesling enz.: het zijn allemaal bekende druivenrassen.

Welke Franse term gebruikt men hiervoor?

CEPAGE

 

8       Deze acteur werd zoals verwacht bekroond voor zijn smakelijke rol van de onhebbelijke schoonbroer Jean-Claude. De hele reeks ‘Clan’ werd overigens uitgeroepen tot beste drama en tot populairste tv-programma.

Hoe heet deze acteur?

Dirk ROOFTHOOFT

 

9       In oktober werd het ruimteschip Endeavour naar zijn laatste rustplaats in het California Science Center in Los Angeles gevoerd.

Welke bekende Belgische firma zorgde voor het feilloos transport van het ruimteveer? Een familielid en medestichter van het bedrijf haalde onlangs nog het nieuws doordat hij koelbloedig vermoord werd in Mexico.

SARENS

 

Alvorens wij naar de 10de vraag gaan, krijgt u nog een extra tip voor de Rode Draad: we zoeken een woord van 7 letters.

10 Welk beroep zoeken wij?

VERPLEEGSTER

EINDE REEKS2

AFGEVEN REEKS 2 + AFGEVEN TAFELRONDE 1

OPLOSSINGEN REEKS 2 + OPLOSSINGEN TAFELRONDE 1

 

Korte pauze

Tafelronde 2 mag uitgedeeld worden.

 

Reeks 3

 

1       Er waren al 7 erkende trappistenbieren, maar sinds vorig jaar is er een 8ste bruine trappist bij gekomen. De kenners omschrijven hem als een lekker bier met een zacht karakter.

Wat is de naam van deze Oostenrijkse trappist?

GREGORIUS

 

2       Hillary Clinton kwam als minister van buitenlandse zaken vaak in het nieuws de voorbije jaren. Of zij ook presidentskandidate is voor de volgende verkiezingen, zal o.a. van haar gezondheid afhangen, volgens sommigen. Via de website ‘Ready for Hillary’ is de campagne alvast gestart.

Welke Engelse titel wordt in de VS gebruikt om de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken te benoemen? Hoe noemen de Amerikanen hun minister van buitenlandse zaken?

SECRETARY OF STATE (3 Engelse woorden)

 

3       Ikea besliste vier jaar geleden om het lettertype aan te passen. Zij ruilden Futura voor een ander lettertype. U ziet dit nieuwe lettertype bovenaan.

Al meteen kwamen er heel wat reacties, heel wat facebookgroepen werden opgestart omdat sommige Ikea-fans dit nieuwe lettertype geen goede keuze vonden.

Hoe heet dit lettertype, dat vaak gebruikt wordt omwille van de leesbaarheid en daarom ook zeer geschikt is om personen met dyslexie te helpen?

VERDANA

 

4       De wereldberoemde Amerikaanse belegger, Warren Buffet, kocht voor een bedrag van 21 miljard euro een heel bekende producent van sauzen. Hij is namelijk een notoir liefhebber van cheeseburgers en hij hoopt met deze overname deze sauzenproducent verder te laten groeien.

Over welke sauzenfabrikant hebben we het hier?

HEINZ

 

5       Sportgigant Nike liet deze advertentie verdwijnen, na de dodelijke schietpartij. Deze firma ontwierp voor deze Zuid-Afrikaan zijn speciale kunstbenen van carbon.

Geef de voornaam en familienaam van ‘the blade runner’

OSCAR PISTORIUS

6       Kort en krachtig: hoeveel is 4 gedeeld door 0.5?

ACHT (8)

 

7       Als het aan Obama ligt, wordt Amerika een supermogendheid met afstandsbediening. Zijn favoriete wapen is het onbemande vliegende toestel waarmee vijanden vanachter de computer kunnen worden uitgeschakeld. Bovendien is het inzetten van dit toestel goedkoper, zodat de defensiebegroting kan worden ingekrompen.

Geef de Engelse naam van dit toestel. Tom Cruise nieuwe film…..

De DRONE (5 letters)

 

8       Er gaat niets boven een verfrissende duik in het water.

Niet alleen feestgangers doen het, ook een aantal olympiërs gaven toe dat ze wel eens plasje doen in het zwembad.

Vraag: wie is deze Amerikaanse zwemmer, die verscheidene medailles won in Londen, waaronder olympisch goud voor de 400 m wisselslag?

Ryan LOCHTE

 

9       De familienaam van deze Italiaanse modeontwerper luidt Garavani maar hij gebruikte zijn voornaam als merknaam. In 1960 richtte hij zijn eigen modehuis op in Rome. Hij staat vooral bekend om zijn avondjurken en zijn voorkeur voor een helder rode kleur. Hij ontwierp o.a. de bruidsjurk van Jacqueline Kennedy en die van prinses Maxima. In 1984 was hij de couturier die verantwoordelijk was voor de uniformen van de Italiaanse atleten tijdens de olympische spelen.

Hoe heet dit modehuis?

VALENTINO

 

10     Deze Belgische aartsbisschop en kardinaal speelde een belangrijke rol op het Tweede Vaticaans Concilie. Hij was daar één van de vier moderatoren. Na de verkiezing van paus Paulus VI mocht hij mee op het balkon. In 1979 werd hij opgevolgd door Godfried Danneels.

Hoe heet deze kardinaal, die na zijn pensionering de bezieler werd van de charismatische beweging in België.

Leo Jozef SUENENS

 

EINDE REEKS 3

ANTWOORDEN REEKS 3

VERDER WERKEN AAN TAFELRONDE 2

 

Reeks 4

Verder werken aan tafelronde 2

 

Reeks 4

 

1       Doorligwonden zijn eeuwenoud. Reeds bij mummies in het oude Egypte werd deze aandoening gevonden. Vaak bij bedlegerige mensen treden er wonden op ten gevolge van druk- op schuifkrachten op het weefsel.

Hoe luidt de algemene medische term die ontleend is aan het moderne Latijn en letterlijk betekent: is gaan liggen?

DECUBITUS

 

2       De Notre-Dame van Parijs bestaat dit jaar 850 jaar en dat wordt gevierd. De kerk heeft kunstenaars doorheen de eeuwen geïnspireerd. Zo-ook Victor Hugo die in 1831 zijn roman ‘Notre Dame de Paris’ schreef. De roman vertelt het verhaal van de bultenaar die verliefd wordt op een mooi zigeunermeisje.

Wat is de voornaam van dit meisje?

ESMERALDA

 

3       In 1946 richtte deze dame haar bedrijfje op, gesteund door haar muurvaste overtuiging dat elke vrouw mooi kan zijn. Zij spendeerde een groot deel van haar tijd aan het adviseren van klanten en het opleiden van Beauty Advisors. Zij was ook sterk betrokken bij het design voor de verpakking van haar producten. Eén van haar vele bijdrages was haar keuze voor het speciale blauw, waarvan zij geloofde dat dit mooi zou staan in de meeste badkamers en slaapkamers.

Geef de voornaam en familienaam van deze vrouw.

ESTEE LAUDER

 

4       Er bestaan velerlei soorten pasta. Hoe noemen de Italianen hun vlindervormige pasta? In het Nederlands noemen we ze ook wel eens strikjes.

FARFALLE

 

5       Een Vlaamse groep die het maakt!

Welke groep hoorde u hier aan het werk? Zij waren de grote winnaars bij de uitreiking van de laatste MIA’s en op 6 juli a.s. treden zij op in Hyde Park, waar de Rolling Stones de dag afsluiten op het hoofdpodium.

Geef de naam van deze groep.

TRIGGERFINGER

 

6       Deze Hellenistische wiskundige was werkzaam in de bibliotheek van Alexandrië rond het jaar 300 voor Christus. Naar hem wordt er vaak verwezen als de ‘vader van de meetkunde’. Zijn meest succesvolle boek heet ‘Elementen’ en het is een van de invloedrijkste werken in de geschiedenis van de wiskunde.

Hoe heet deze wiskundige?

EUCLIDES

 

7       Deze Franse stad ligt aan de rivier de Vienne en is de hoofdplaats van 16 kantons. In 1768 werd hier porseleinaarde ontdekt, en vanaf dat moment tot op vandaag is de stad wereldwijd bekend voor het porselein.

Welke Franse stad zoeken wij?

LIMOGES

 

8       Kerkelijke en wereldlijke leiders hebben strijd geleverd doorheen de eeuwen. In de 11de en de 12de eeuw vond er een machtsstrijd plaats tussen de Rooms-Duitse keizer en de paus van Rome. De twistvraag ging onder andere over de benoeming van hogere geestelijken en de benoeming van abten en abdissen. Er werden nieuwe afspraken vastgelegd in het Concordaat van Worms in 1122, maar vanzelfsprekend waren nog niet alle problemen van de baan.

Hoe heet deze strijd?

INVESTITUURSTRIJD

 

9       Wat is de naam van dit sprookjeskasteel? Ludwig 2 van Beieren liet het bouwen in de 2de helft van de 19de eeuw. Walt Disney vond er zijn inspiratie voor het kasteel van Doornroosje.

NEUSCHWANSTEIN

De zwaan was zijn favoriete dier.

 

EXTRA TIP: RODE DRAAD: neem de eerste letter van elk antwoord. De letter G van antwoord 10 krijgt u cadeau. Lidwoorden zoals in vraag 8 tellen niet mee.

 

10     Het gebeurt wel vaker dat broers of zussen eenzelfde beroep uitoefenen. Zo-ook met de acteurs die u hier op de foto ziet. Alec is de bekendste, de drie andere broertjes Daniel, William en Stephen speelden samen in ‘The fourth of July’, de bekende film van Oliver Stone.

Hoe luidt hun familienaam? Het is overigens ook de naam van de grootste Amerikaanse pianobouwer.

BALDWIN

 

 

Afgeven reeks 4
Afgeven tafelronde 2

U kan de Rode Draad nu mee afgeven, of anders samen met reeks 5, 6 of 7.

Gelieve de RD dus niet tijdens de pauzes af te geven.

NA DE PAUZE

 

Overleg is noodzakelijk voor reeks 5. U mag maar één antwoord geven per thema.

Mocht de vraag voor 3 punten makkelijker zijn, dan de vraag voor 1 punt: dan heeft u geluk en is dat mooi meegenomen.

 

Reeks 5

Thema 1: Hotel Paradiso

Voor 1 punt:  Hoe heet dit beroemde hotel op de place Vendôme in Parijs? Het hotel werd wereldnieuws nadat Diana en Dodi er hun laatste nacht hadden doorgebracht voor het fatale ongeluk. Maar ook voordien had het hotel al ruimschoots geschiedenis geschreven. Coco Chanel betrok er dertig jaar lang een suite die ze als haar huis beschouwde. Andere bekende gasten waren onder andere koning Edward 7 en filmdiva Greta Garbo.

Wie stichtte in 1898 dit hotel en gaf zijn naam eraan?

César RITZ

Voor 2 punten:  Dit hotel in Cannes werd gebouwd met twee torens, waarvan de inspiratie gevonden werd in de vorm van de borsten van de courtisane Caroline Otero. Het hotel diende als decor voor de Hitchcockfilm ‘To catch a thief’, met Cary Grant en Grace Kelly.
Hoe heet dit bekende hotel aan de Cote d’Azur?

CARLTON

Voor 3 punten: Alle kamers in dit New Yorkse hotel hebben een eigen stijl en inrichting, voornamelijk geïnspireerd op de Victoriaanse en art deco-stijl. Het hotel kent een lange lijst van beroemde gasten die er hebben gelogeerd of gewoond. Bob Dylan componeerde er nummers. Schrijver Dylan Thomas overleed er aan een alcoholvergiftiging en de vriendin van Sid Vicious werd er dood aangetroffen in de badkamer van kamer 100. Naar verluidt zou de dochter van de Clintons naar dit hotel genoemd zijn.
Hoe heet het hotel, en dus ook de dochter van de Clintons?

CHELSEA

 

Thema 2: Girl Power

Voor 1 punt: Hoe heet deze Russische punkband, die constant met de overheid overhoop ligt? Het zijn voorwaar geen poesjes om zonder handschoenen aan te pakken.

PUSSY RIOT

Voor 2 punten: De Franse politie viel eind maart binnen in het appartement van de IMF-baas. Ze wordt verdacht van machtsmisbruik in 2007, toen ze minister van financiën was. Hoe luidt haar familienaam?

Christine LAGARDE

Voor 3 punten: een Vlaamse SP.A-politica maakt indruk in het parlement.

Wie was hier aan het woord in de Kamer?  

Meryame KITIR

 

Thema 3: Super Mario

Voor 1 punt: Hoe heet deze Italiaanse voetballer, smaakmaker en enfant terrible die het vaak aan de stok heeft met zijn coaches? Een berichtje van een rechtse Italiaanse politicus op Facebook zorgde voor heel wat opschudding. Deze politicus was van mening dat het gedrag van de voetballer tijdens de match tegen Ierland, voldoende reden was om hem in de landbouw te doen werken. De politicus werd meteen beschuldigd van racisme.

Hoe heet deze zwarte parel?

BALOTELLI

Voor 2 punten: ‘Hier eindigt het – en dat is niet de schuld van de Maya’s’. Zo nam deze Italiaanse politicus en premier ontslag op 21 december 2012. Hoe luidt zijn familienaam?

MONTI

Voor 3 punten: Deze jonge Vlaamse auteur en journalist pakte in 1999 uit met het nieuws over Delphine Boël, het buitenechtelijk kind van Albert II. Hoe heet hij?

DANNEELS? 

 

Thema 4: Balletpijn is fijn

Voor 1 punt: De balletwereld is een harde wereld. Dat ondervond artistiek directeur Sergej Filin nadat Pavel Dimitrichenko, één van de sterdansers de opdracht had gegeven om zuur in zijn gezicht te gooien. Gevolg: één gewonde directeur en één sterdanser achter de tralies.

Van welk bekend Russisch gezelschap is Filin de artistiek directeur?

BOLSHOI (zowel het gezelschap als het theater dragen dezelfde naam)  

Voor 2 punten: Kim Clijsters zien we hier in een gekende spreidstand. Met welke term duiden we deze zithouding van 180 graden aan? In een figuurlijke betekenis is het een moeilijke positie waarin iemand verkeert wanneer hij zich gedwongen voelt om rekening te houden met tegengestelde belangen.Hoewel de Nederlandse balletterminologie over het algemeen aan het Frans is ontleend, heeft het Nederlands dit woord uit het Duits overgenomen.

SPAGAAT

Voor 3 punten: Op verzoek van deze dame werd de Koninklijke Balletschool Antwerpen in 1951 opgericht. De school kende een zeer bescheiden start als de Balletschool van de Koninklijke Vlaamse Opera maar kon zich na enkele jaren ten volle beginnen ontplooien binnen het Stedelijk Onderwijs.

Nu is de school een prestigieus instituut met zowel nationale als internationale uitstraling. Er worden klassiek dansonderricht en algemeen vormend onderwijs verstrekt.

Hoe heet deze  dame?

Jeanne BRABANTS (één van de 3 cadeaus)

Thema 5: De trein is altijd een beetje reizen

Voor 1 punt: De treinreizigers hadden toegeleefd naar deze nieuwe trein die hen op een snelle manier tussen België en Nederland zou voeren.

In welk Europees land werd deze trein gebouwd?

ITALIE

Voor 2 punten: Heel wat reizigers verlangen terug naar de voorganger van de Fyra. Hoe werd deze trein genoemd? Een verwijzing naar een begrip dat ook niet meer zo voor de hand liggend is, voor een aantal Nederlandse politici….

BENELUXTREIN

Voor 3 punten: Hoe heet de fabrikant van de Fyra? Graag de volledige benaming. Als tip geven wij nog mee dat er een Nederlandse stadsnaam in zit.

ANSALDOBREDA (12 letters, een samenstelling van 2 woorden omwille van een fusie)

 

Thema 6: Habemus papam

Voor 1 punt: De nieuwe paus is een Argentijn met Italiaanse roots, die in Duitsland gestudeerd heeft. Hoe luidt de familienaam van deze nieuwe paus?

BERGOGLIO

Voor 2 punten: Hoewel hij als pausnaam Franciscus gekozen heeft, is hijzelf geen franciscaan. Tot welke orde behoort hij wel?

JEZUIETËN

Voor 3 punten: Paus Benedictus 16 had grote bewondering voor een van zijn voorgangers, die ook zijn pontificaat vrijwillig opgaf. Twee jaar geleden bezocht Benedictus nog het graf van deze paus, die leefde in de 13 eeuw.
Hoe luidt zijn pausnaam? Het rangtelwoord hebben wij niet nodig.

CELESTINUS (V)

Thema 7 : Cyprus

De Cyprioten krijgen het de laatste maanden erg te verduren. 3 vragen over Cyprus.

Voor 1 punt: In de mythologie wordt Cyprus geassocieerd met de geboorteplaats van de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. U ziet op de foto de rots waar zij uit het schuim opsteeg bij haar geboorte. Letterlijk betekent haar naam dan ook ‘de uit schuim geborene’.

Hoe heet deze godin?

APHRODITE

Over haar verwekking bestaan er verscheidene versies, de ene versie al wat smeuïger dan de andere.

Voor 2 punten: Cyprus was een Britse kolonie vanaf 1925. Auto’s rijden er bv. nog steeds links en Cyprus is ook vandaag nog lid van de British Commonwealth.
In welk jaar werd Cyprus onafhankelijk, als u weet dat ook de volgende gebeurtenissen plaatsvonden:

-         Kirk Douglas schittert in ‘Spartacus’ van Stanley Kubrick;

-         Elvis Presley heeft een wereldhit met ‘It’s now or never’;

-         De Olympische Zomerspelen vinden plaats in Rome;

-         Kongo wordt onafhankelijk.

1960

Voor 3 punten: Deze man werd aartsbisschop van Cyprus in 1950. Hij werd daarna ook de eerste president van de republiek Cyprus. Door de verdeeldheid tussen de Turks-Cyprioten en de Grieks-Cyprioten, kende het land woelige tijden, en de opdracht van deze Grieks-Cyprioot liep dan ook niet bepaald over rozen. Volgens sommigen had hij veel bloed aan de handen.

Hoe luidt de naam van de aartsbisschop en president?

MAKARIOS

 

Reeks 8: Waltzing Matilda

Waltzing Matilda is zowat het onofficiële nationale volkslied van Australië. De melodie is afkomstig van een Schots liedje. De betekenis van Waltzing Matilda is zoveel als ‘op weg gaan met een plunjezak op je rug’.

We luisteren naar enkele versies.

Voor 1 punt: Welke bekende orkestleider speelde hier voor tienduizenden Australiërs?

André RIEU

 

Voor 2 punten: We luisteren naar een 2de versie.

Waltzing Matilda werd door sommige zangers gebruikt als inspiratie voor bewerkingen. Allicht krijgt Waltzing Matilda hier een heel andere betekenis, met name het spuiten van heroïne, zoals militairen de term gebruikten in Vietnam.

Hoe heet deze Amerikaanse zanger die u aan het werk zag?

Tom WAITS

Voor 3 punten: Deze populaire Australische country-zanger mocht het lied ten gehore brengen tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische zomerspelen in 2000 in Sydney.

Hij bracht zijn eerste LP uit in 1945, waarvan het nummer ‘The pub with no beer’ het bekendst is, doordat het vaak gecoverd werd, onder andere door Bobbejaan Schoepen.

Hoe luidt de artiestennaam van deze man, een artiestennaam die hij al als 11-jarige jongen koos.

SLIM DUSTY (2 woorden)

 

 

Thema 9: Begin goed, al goed

U krijgt telkens een kort stukje van de begingeneriek van een tv-serie. Geef de titel van de serie. De muziek kan u allicht ook een beetje helpen.

Voor 1 punt: Van vlees en bloed

Voor 2 punten: Mad men

Voor 3 punten: Boardwalk Empire (De makers vonden duidelijk hun inspiratie bij Magritte)

 

Thema 10: Murder, she wrote

Voor 1 punt, en vraag voor de Rode Draad: onder welke naam kennen wij de moordzaak die al maanden de pers haalt? Na de parachutemoord weer een ophefmakende moordzaak in Vlaanderen.

KASTEELMOORD

Voor 2 punten: Deze zesvoudige moordenaar vermoordde het gezin Steyaert in 1979: eerst de vader, dan de moeder, de twee dochters en de verloofde van de dochter. Hij werd ook veroordeeld voor de moord op een jonge vrouw in het Gentse, eerder in 1979.

Wat is zijn naam?

Freddy HORION

 

Voor 3 punten: Omdat hij minstens 11 moorden pleegde, wordt hij ook wel eens Blauwbaard genoemd. Deze Fransman plaatste contactadvertenties in Franse kranten, waarbij hij zichzelf voordeed als een rijke weduwnaar die verlangde naar een eenzame weduwe om met haar zijn laatste dagen te delen. Meer dan 280 vrouwen reageerden en hij koos de rijksten eruit.

Nadat hij hen om het leven had gebracht, hakte hij hun lichaam in stukken en hij verbrandde ze in zijn oven. De man werd tot de guillotine veroordeeld, hoewel hijzelf tot de laatste snik bleef ontkennen. De Franse president weigerde hem gratie en daarom werd het vonnis voltrokken op de ochtend van 25 februari 1922 bij de ingang van de gevangenis in Versailles.

Hoe heet deze moordenaar?

Henri-Désiré LANDRU

 

 

Reeks 7, om de quiz af te sluiten.

 

1       Tijd voor romantiek.

Deze zanger bracht ‘She’ tijdens een optreden bij David Letterman. Het was ook hij die deze bekende Aznavour-hit zong voor de film ‘Notting Hill’.

Hoe heet deze bekende performer? Andere bekende hits van hem zijn ‘Alison’, en ‘Good year for the roses’. In juli staat hij samen met Jamie Cullum op het podium in de Gentse Bijloke tijdens het Gent Jazz Festival.

Elvis COSTELLO  

 

2       Een filmpje

Sommige oude knarren bakken er soms niks van maar de vorige paus Benedictus 16 verstuurde toch maar mooi zijn eerste tweet, een ‘holy tweet’ in februari.

Hoe luidde zijn twitteraccount? @

PONTIFEX

 

3       Wij noemen ze vaak meiklokjes. Ze verspreiden een heerlijke geur en worden vaak gebruikt in de cosmeticawereld.

Geef een synoniem voor deze meiklokjes.

LELIETJES VAN DALEN

 

4       Tv-reporters kunnen zich al eens vergissen….

De Paralympics in Londen wierp zich op als het op één na grootste multisportevenement ter wereld. Toeschouwersaantallen en kijkcijfers kenden nieuwe records.

Deze Vlaamse atlete deed het uitstekend. In de finale van de 200 m wheelen behaalde ze zilver in een Europese recordtijd, en in de finale van 100 m sprint voor vrouwen behaalde ze goud. Met haar fantastische prestaties en haar oerkreet prijkte ze hoog in heel wat jaaroverzichten

Hoe heet deze sportvrouw met haar sprankelende persoonlijkheid?

Marieke VERVOORT

 

5       De voorbije maanden braken er verscheidene schandalen uit in verband met de etikettering van een aantal gerechten. Zo zou er vaak paardenvlees van oude, zieke paarden gebruikt zijn in de verwerking van deze gerechten.

In de stad die we zoeken, trekken ze zich daar niets van aan. Zij worden al sinds de achttiende eeuw ‘pjeirefretters’ genoemd. Omdat de stad erg arm was, begonnen de inwoners het vlees van paarden te eten. Ook vandaag zijn er nog enkele paardenrestaurants te vinden.

Over welke stad hebben wij het?

VILVOORDE

 

6       Een vliegmaatschappij wil de prijzen laten afhangen van het gewicht van de passagiers. Martine Tanghe vertelde het in het journaal met de glimlach, maar wij vinden het maar niks.

Hoe heet deze maatschappij? De naam verwijst naar het gelijknamige eiland, dat onafhankelijk werd van Nieuw-Zeeland in 1962.

SAMOA AIRLINES

 

7       In de christelijke overlevering kennen wij de 14 staties van de kruisweg. 9 ervan zijn gebaseerd op de bijbel, en 5 ervan op overgeleverde legenden. De 6de statie is zo een van die overgeleverde legenden en dus niet terug te vinden in de bijbel. Een vrouw droogt het gelaat van Jezus, waarna het aangezicht van Jezus op het doek geprent blijft.

Hoe heet deze vrouw? Wij vragen een voornaam.

VERONICA

Voor de kunstminnaars: u ziet een schilderij van Rogier Van der Weyden.

 

8 spelling

Hoe schrijven we volgens de Groene Woordenlijst zwart-witfoto’s?

Zwart-witfoto’s

Uitleg: zwart en wit zijn gelijkwaardige delen en worden daarom verbonden met een koppelteken. In een samenstelling blijft het koppelteken behouden. Samenstellingen schrijf je aan elkaar, daarom mag je zwart-wit en foto’s niet los van elkaar schrijven.

 

9       Scènes uit een huwelijksleven

Papier kende papyrus en perkament als voorgangers. Pas omstreeks 1840 werd ontdekt dat men papier kon maken van houtcellulose.

Welk materiaal werd tijdens de late middeleeuwen tot aan het begin van de 19de eeuw voornamelijk gebruikt in de Nederlanden om papier te maken?

VODDEN (oude KLEREN)

 

10     De 120 werknemers van Mini-Europa en Océade kregen begin maart te horen dat ze hun job eind augustus kwijtraken door de komst van winkelcomplex NEO. Volgens burgemeester Thielemans van Brussel is dat volledig de keuze van de directie.

In welke Brusselse gemeente liggen Mini-Europe en Océade, in de schaduw van het Atomium?

LAKEN  

 

 

Einde reeks 7

Oplossingen reeks 7

Oplossing Rode Draad